Dilekçe Nasıl Yazılır?
Dilekçe ile başvuru hakkı anayasal bir haktır. Bu hakkı kullanmak için doğru dilekçe nasıl yazılır sorusu oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizlere doğru dilekçe nasıl yazılır sorusunun cevabını anlatmaya çalışacağız.
Dilekçede genel olarak 6 temel öğe bulunmaktadır. Bunlar dilekçenin yazıldığı tarih, dilekçenin yazıldığı kurum veya makam, dilekçenin metin bölümü, dilekçeyi yazan kişinin adı, dilekçeyi yazan kişinin imzası ve dilekçeyi yazan kişinin yazışma adresidir.
Saymış olduğumuz bu öğeler dilekçenin olmazsa olmazları ve bir dilekçenin ana hatlarını oluşturmaktadır. Şimdi bu bölümleri teker teker inceleyelim.
Tarih: Tarih bilgisi bir dilekçenin sunulacağı tarihi belirtmektedir. Bu bilgi dilekçenin sağ üst köşesinde bulunmalıdır. Tarih bilgisi için formatınız Gün.Ay.Yıl Şeklinde olmalıdır.
Kurum veya Makam: Dilekçenizin hitap ettiği kurum veya makam bilgisi oldukça önemlidir. Öyle ki yazılan kurum veya makam bilgisinin yanlış olması durumunda alacağınız cevap olumsuz olacak ve sizin için önemli olan zaman kaybı yaşamanızla sonuçlanacaktır. O nedenle, kurum veya makam bilgisi ve doğru bir şekilde girilmesi bir dilekçenin olmazsa olmazıdır.
Metin Bölümü: Metin bölümünde dilekçe konusu olay fazla detaya girilmeden kısaca anlatılmalıdır. Bu bölüm dilekçenin ana metin kısmıdır. Metin bölümünün ardından son kısımda saygı ibaresi kullanılarak dilekçe bitirilmelidir. Bu bölüm için en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta bu noktadır.
Ad/Soyad: Dilekçeyi yazan kişinin ad/soyad bilgileri bu bölümde girilmelidir. Bu bölüm dilekçenin metin kısmı bittikten sonra bir veya iki satır alta inilerek sağ tarafa yaslı bir şekilde yazılmalıdır.
İmza: Dilekçeyi yazan kişinin imzası Ad/Soyad bilgisinin hemen altına atılmalıdır. İmza için mavi tükenmez kalem kullanılması oldukça önemlidir.
Adres: İmzanın atılmasından sonra sola yaslı bir paragraf olarak dilekçeyi yazan kişinin adres bilgileri girilmelidir. Doğru ve eksiksiz olarak girilmesi oldukça önemlidir. Çünkü dilekçeye verilecek cevap bu adrese gönderilecektir.
Bunların dışında dilekçe ile ek belgeler isteniyorsa bunlar dilekçenin en alt kısmında belirtilmelidir. Bu şekilde eklerin belirtilmesi, herhangi bir nedenden kaybolmasına engel olacaktır.