Sağlık Raporu Almak İçin Örnek Dilekçe
Genellikle yeni ehliyet alımlarında, ehliyet yenileme işlemlerinde ve yeni işe girişlerde karşımıza çıkmıştır sağlık raporu talepleri. Bu yazımızda öncelikle bu durumları inceleyecek daha sonra ise örnek dilekçemizi sizlere sunacağız.
Ehliyet Alırken Sağlık Raporu
Yasa gereği ehliyet alabilmek için öncelikle bazı sağlık kontrollerinden geçilmesi gerekmektedir. O nedenle sağlık raporu olmadan ehliyet alınamamaktadır. Ayrıca sadece ehliyet alımında değil ehliyet yenileme, ehliyet sınıf ekleme, ehliyetin kaybı vs. nedenlerle de başvuru işlemi yapmadan önce sağlık raporu alınması zorunludur.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nerelerden Alınabilir?
– Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri
– Aile sağlığı merkezleri(sağlık ocakları)
– Özel hastaneler
– Özel tıp merkezleri
– Özel poliklinik
– Özel muayenehanelerden
İş İçin Sağlık Raporu
Başvurulan iş yeri ile anlaşma sağlandıktan sonra ilk karışımıza çıkan olgu genellikle sağlık raporu talebi olmaktadır. Bu konuda iş verenleri sınırlayan bir yasa bulunmaktadır ve bu nedenden dolayı bu taleplerle işe alınan kişiler zorunlu olarak karşılaşmaktadırlar.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işverenler, 1 Ocak 2013 yılından itibaren, çalışanlarının iş yerinde maruz kalabilecekleri sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlamak zorundadır. Bu sebepten dolayı çalışanlar ilk işe gireceklerinde, yaptıkları iş değiştiğinde, iş kazası veya meslek hastalığı veya sağlıksal sebeplerden tekrarlanan işten uzaklaştırılma gibi durumlar yaşanırsa işe dönüşlerde, işveren talep ederse sağlık raporu almak zorundadırlar. İşe ilk girişte alınan sağlık raporu ise işçilerin başlayacakları işin niteliklerine uygunluğunu tespit ederek, risklerin ortaya konulmasını sağlamaktadır. Yasaya göre, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını gösteren sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.
İş İçin Sağlık Raporu Nerelerden Alınabilir?
Geçtiğimiz senelerde çıkartılmış olan Torba Yasa ile 10’dan daha az sayıda çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için aile hekimlerinde de sağlık raporu alınabilmektedir. Bu istisnai durum dışında tüm çalışanlar sağlık raporları yetkilendirilmiş sağlık birimlerinden almak zorundalardır. Bu tür durumlarda yetkili sağlık birimlerini işe başvuru yaptığınız firmaya sormalısınız. İş verenenin herhangi özel bir talebi yok ise bu tür sağlık raporları tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınabilmektedir.